Astoria Hotel

Gentse Groenpolen: Lokale Natuurgebieden

HomeNieuwsGentse Groenpolen: Lokale Natuurgebieden

“Daar is de lente, daar is de zon!” De Gentse natuurgebieden laten zich in dit seizoen van hun mooiste kant zien en lokken momenteel de bezoeker met hun pracht en rust.

Astoria Hotel

De eerste nieuwkomer in het Gentse natuurbeheer is de Gentbrugse Meersen, een natuur- en parkgebied van maar liefst 270 hectare groot, waarvan de aanleg startte in 2013. Het bevindt zich in Gentbrugge, een deelgemeente ten zuidoosten van Gent, in een bocht van de Schelde. Het gebied bestaat grotendeels uit weiden en akkers, die doorheen het jaar vaak onder water staan en daardoor heel interessant zijn voor watervogels en steltlopers. Hier en daar vind je nog de laatste restanten van oude landhuizen en kasteeltjes. Het gebied wordt gedeeltelijk begraasd door koeien, en jawel, je kunt er tussen onze rundervrienden wandelen. Ook heel opmerkelijk is het Geboortebos: de ouders van pasgeboren Gentenaartjes kunnen er een boompje komen planten voor hun kind. Hier vind je wat algemene informatie over de Gentbrugse Meersen.

Een bezoekje aan de Bourgoyen, een prachtig paradijs voor watervogels, loont zeker ook de moeite. De Bourgoyen-Ossemeersen is een klassieker in het Gentse natuurlandschap. Talrijke soorten ganzen, eenden, kieviten, wulpen… vinden hun thuis op deze overstroomde graslanden, een gebied van in totaal 220 hectare. Het is een van de meest vogelrijke gebieden in Vlaanderen. Bij de bomen zijn het vooral de stevige, knoestige knotwilgen die het landschap zijn uiterlijk geven. Iets hoger dan de rest van het gebied ligt een oude spoorwegdijk, waar je vooral planten van droge bodem vindt. De Bourgoyen beschikt ook over een mooi bezoekerscentrum, met vaste en tijdelijke tentoonstellingen over de natuur. Meer info over de Bourgoyen vind je hier.

In het westen van Gent vind je de Vinderhoutse Bossen, verspreid over Drongen, Mariakerke en Lovendegem. Momenteel bestaat het gebied nog uit aparte delen waaronder de Campagne, domein Claeys-Bouüaart en Landgoed Leeuwenhof. Deze worden binnenkort met nieuwe fiets- en wandelpaden met elkaar verbonden om uiteindelijk een domein van 640 hectare te vormen! In het prachtige Landgoed De Campagne kun je nu al terecht in een kasteelpark in Engelse stijl (met eekhoorntjes) en een kinderboerderij.

Landgoed Leeuwenhof heeft een romantisch park met een boomgaard, ideaal voor een picknick. Kasteeldomein Claeys-Bouüaart beschikt over twee speeltuinen, een mooi bos en een barbecue-zone. In het kasteel zelf is een centrum voor jonge kunstenaars gevestigd, inclusief een theaterzaaltje. Meer info over de Vinderhoutse Bossen vind je hier.

Maar al die bovengenoemde gebieden zullen uiteindelijk in grootte overtroffen worden door het Parkbos, een domein in het zuiden van Gent (Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem, De Pinte en Sint-Martens-Latem) dat bij zijn voltooiing in 2020 bijna 1200 hectare zal beslaan.

Een nieuw fiets- en wandelpad op de Oude Spoorweg werd al opengesteld. Je kunt er ook al een bezoekje brengen aan het romantische Maaltebruggepark, dat ontstond rond het gelijknamige kasteel, en aan het Portaal Grand Noble, een nieuw bos- en parkgebied dat leidt naar de Vallei van de Rosdambeek. Meer info over het project vind je hier.

Ons Astoria hotel ligt qua afstand pal tussen deze natuurgebieden en is dus een uitstekende uitvalsbasis. En comfort aanbieden is dan weer ònze natuur.

Astoria Hotel