Astoria Hotel

De Gentse Wereldtentoonstelling van 1913: nu ook in 3D

HomeNieuwsDe Gentse Wereldtentoonstelling van 1913: nu ook in 3D

106 jaar geleden was Gent de locatie voor de Wereldtentoonstelling. Het fenomeen van de wereldtentoonstellingen is een product van de 19de eeuw: de industriële samenleving wou nieuwe technologieën in de kijker zetten en het grote publiek overtuigen van de weldaden van de vooruitgang. In Gent werd de expo opgetrokken op de terreinen van de Sint-Pieters-Aalswijk, vlakbij het Sint-Pietersstation.

De vele paviljoenen van de wereldtentoonstelling zijn intussen al lang verdwenen, maar op de website van het Gentse stadsmuseum STAM wordt dit prachtige stukje geschiedenis opnieuw tot leven gebracht door middel van een indrukwekkend 3D-model. Je kunt er virtueel rondkuieren over het terrein, en hier en daar bots je op informatieposten, die je kunt aanklikken voor verdere toelichting en beeldmateriaal.

Wist je trouwens dat ons eigen hotel Astoria grenst aan het voormalige terrein van de wereldtentoonstelling? Van de tentoonstelling zelf blijven enkel nog het enorme standbeeld van het Ros Beyaert en de symbolische beeldengroep “Sagesse, Force, Beauté” bewaard in het De Smet De Naeyer park, vlak om de hoek. Na de Eerste Wereldoorlog trok de buurt de rijke bourgeoisie aan, waaraan de wijk zijn huidige naam “Miljoenenkwartier” te danken heeft.

Astoria Hotel

Het Miljoenenkwartier is een prachtige verzameling van architecturale stijlen die in de jaren ’20 en ’30 populair waren. Sommige villa’s zijn traditioneler, in de imposante neoclassicistische stijl of de Engelse cottage stijl, maar je vindt er ook meer experimentele stijlen zoals art deco, modernisme of de stijl van Le Corbusier. Typisch voor Gent is de “Style Hoge”, genoemd naar vader en zoon Hoge, beide architecten van de vroege tot het midden van de twintigste eeuw. Zij combineerden elementen uit de Vlaamse renaissance met de Anglo-Normandische traditie: hoge daken, gesculpteerd houtwerk, ruitvormige glas in loden ramen…

Ben je van plan om binnenkort nog een bezoekje aan ons Astoria hotel te brengen? Rek misschien eens een half uurtje extra uit in je programma en kom even tot rust in dit al te vaak over het hoofd geziene stukje Gentse pracht, op enkele minuten wandelafstand. Je vindt meer informatie over het Miljoenenkwartier en zijn architectuur hier.
 

Astoria Hotel