Schenk zorgverleners een nachtje op hotel

en steun hiermee de hotelsector (en hopelijk ons hotel) tijdens en ná COVID-19.

Autoverkeer in de Gentse binnenstad: de Lage-Emissiezone komt eraan!

Vlaanderen is altijd al een soort verkeersknooppunt van Europa geweest, wat zeker in moderne tijden niet bepaald bevoorderlijk was voor onze luchtkwaliteit. Om de Vlaamse steden gezonder te maken en uitstoot van uitlaatgassen binnen bepaalde perken te houden, introduceert de overheid lage-emissiezones. Vooral oudere wagens, die niet meer aan bepaalde euronormen voldoen, zullen hierdoor de binnenstad niet langer mogen binnenrijden. Voor Gent gaat deze lage-emissiezone definitief van start in 2020.

49933_LageEmissie1.jpg
Eerst en vooral even voor de duidelijkheid: ons eigen hotel Astoria ligt BUITEN deze lage-emissiezone. Ongeacht welke wagen je hebt, je zal geen problemen ondervinden om het hotel zelf te bereiken. We geven de onderstaande informatie in de eerste plaats mee omdat ze nuttig kan zijn als je een bezoek aan Gent plant.

49934_LageEmissie2.jpg

De lage-emissiezone Gent wordt ingevoerd op 1 januari 2020, maar tussen nu en dan zal bepaalde informatie al aangegeven worden. Vanaf april van dit jaar kun je terecht op de officiële website www.lez2020.gent voor meer info. Op dat moment worden ook de tarieven van zowel de boetes als de toelatingen van de zone Gent vastgelegd. Deze zullen grotendeels overeenstemmen met die van de zone Antwerpen.

In september wordt dan de webtool “Check uw wagen” gelanceerd, waarmee je kunt nagaan of jouw auto aan de voorwaarden voldoet en waarmee je eventuele toelatingen kunt aankopen. Vanaf die maand zullen ook info-folders in de vier talen beschikbaar zijn.

49935_lageEmissie3.jpg

Heel belangrijk: heb je een niet-Belgische nummerplaat, dan moet je op voorhand online je wagen registreren om de lage-emissiezone te mogen binnenrijden, ongeacht je wagentype. Voordeel is dat je dat slechts één keer hoeft te doen, en vanaf dan zit je in de database. Rijd je zonder registratie de zone binnen, dan krijg je daarna nog 24 uur om te registreren, zoniet volgt er een boete. Ben je vanaf 2020 voor Antwerpen geregistreerd, dan ben je automatisch ook voor Gent geregistreerd. ANPR-camera’s controleren alles.
Heb je praktische vragen in verband met de lage-emissiezone? Dan kun je terecht bij mobiliteitscoach Louis De Geest via het nummer 0485/45.09.58 of via het e-mailadres Louis.degeest@stad.gent.

De Gentse Wereldtentoonstelling van 1913: nu ook in 3D

106 jaar geleden was Gent de locatie voor de Wereldtentoonstelling. Het fenomeen van de wereldtentoonstellingen is een product van de 19de eeuw: de industriële samenleving wou nieuwe technologieën in de kijker zetten en het grote publiek overtuigen van de weldaden van de vooruitgang. In Gent werd de expo opgetrokken op de terreinen van de Sint-Pieters-Aalswijk, vlakbij het Sint-Pietersstation.

50324_Expo3D1.jpg
De vele paviljoenen van de wereldtentoonstelling zijn intussen al lang verdwenen, maar op de website van het Gentse stadsmuseum STAM wordt dit prachtige stukje geschiedenis opnieuw tot leven gebracht door middel van een indrukwekkend 3D-model. Je kunt er virtueel rondkuieren over het terrein, en hier en daar bots je op informatieposten, die je kunt aanklikken voor verdere toelichting en beeldmateriaal.

50325_Expo3D2.jpg

Wist je trouwens dat ons eigen hotel Astoria grenst aan het voormalige terrein van de wereldtentoonstelling? Van de tentoonstelling zelf blijven enkel nog het enorme standbeeld van het Ros Beyaert en de symbolische beeldengroep “Sagesse, Force, Beauté” bewaard in het De Smet De Naeyer park, vlak om de hoek. Na de Eerste Wereldoorlog trok de buurt de rijke bourgeoisie aan, waaraan de wijk zijn huidige naam “Miljoenenkwartier” te danken heeft.

th_50326_Expo3D3.jpg

Het Miljoenenkwartier is een prachtige verzameling van architecturale stijlen die in de jaren ’20 en ’30 populair waren. Sommige villa’s zijn traditioneler, in de imposante neoclassicistische stijl of de Engelse cottage stijl, maar je vindt er ook meer experimentele stijlen zoals art deco, modernisme of de stijl van Le Corbusier. Typisch voor Gent is de “Style Hoge”, genoemd naar vader en zoon Hoge, beide architecten van de vroege tot het midden van de twintigste eeuw. Zij combineerden elementen uit de Vlaamse renaissance met de Anglo-Normandische traditie: hoge daken, gesculpteerd houtwerk, ruitvormige glas in loden ramen…

50394_Expo3D4.jpg

Ben je van plan om binnenkort nog een bezoekje aan ons hotel Astoria te brengen? Rek misschien eens een half uurtje extra uit in je programma en kom even tot rust in dit al te vaak over het hoofd geziene stukje Gentse pracht, op enkele minuten wandelafstand. Je vindt meer informatie over het Miljoenenkwartier en zijn architectuur hier.


Van Eyck: een Optische Revolutie

Een van de bekendste Vlaamse kunstwerken uit de middeleeuwen is zonder twijfel De Aanbidding van het Lam Gods, het meesterwerk van de gebroeders van Eyck en een van Gents belangrijkste trekpleisters.
Niet slecht voor een onvolledig werk: in het begin van de twintigste eeuw werd een van de panelen, De Rechtvaardige Rechters, ontvreemd uit de Sint-Baafskathedraal. De misdaad is tot op de dag van vandaag onopgelost en het paneel blijft vermist. In recente jaren moest het schilderij het ook zonder zijn buitenluiken stellen: deze werden tussen 2012 en 2016 in het Museum voor Schone Kunsten van Gent gerestaureerd. Sindsdien zijn ze terug in hun oorspronkelijke locatie in de kathedraal.

50607_VANEYCK1.jpg

In 2020 keren de gerestaureerde buitenpanelen uitzonderlijk nog één keer terug naar het Museum voor Schone kunsten. Voor het eerst worden ze er samengebracht met andere werken van schilder Jan van Eyck, voor een unieke tentoonstelling: Van Eyck, Een Optische Illusie. Van Jan van Eyck, de jongste en belangrijkste van de twee van Eyck broers, zijn wereldwijd maar een twintigtal werken bewaard gebleven. Voor de tentoonstelling reist de helft daarvan in 2020 naar Gent.

Daarnaast zal de tentoonstelling werken tonen van van Eycks meest getalenteerde tijdgenoten uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, om de technische revolutie die van Eyck ontketende, nog eens extra… euh… in de verf te zetten. Jan van Eyck maakte dankbaar gebruik van zijn wetenschappelijke kennis om met technisch vernuft en scherpe observatie de realiteit in de schilderkunst tastbaarder dan ooit te voren te maken. Zijn schilderijen tonen werelden waar je bijna in kunt stappen en menselijke figuren die van vlees en bloed lijken.

50608_VANEYCK2.jpg

De tentoonstelling loopt van 1 februari tot 30 april 2020, zeven dagen op zeven, telkens van 9.30 uur tot 19 uur. Een keer per week blijft de expo geopend tot 23u. De tentoonstelling is open zowel voor individuele bezoekers als voor groepen, en om iedereen een kans te geven wordt er gewerkt met tijdsblokken: je reserveert je tickets dus wel degelijk voor een vast tijdstip. Er staat echter geen tijdslimiet op je bezoek, behalve de gewone sluitingstijden. Audiogidsen in verschillende talen zijn inbegrepen bij het bezoek. Je kunt eventueel ook op voorhand een gids boeken. Mis deze unieke tentoonstelling dus niet en koop je tickets op www.vaneyck2020.be.

50609_VANEYCK3.jpg

En de viering van deze grote Vlaamse meester eindigt niet daar. Onder de noemer OMG! Van Eyck was here brengt Gent in 2020 een jaar lang hulde aan haar grootste schilder, met thematisch geselecteerde beeldende kunsten, theater, dans, design, mode, muziek, gastronomie en zelfs shoppen! Later in 2020 wordt in de Sint-Baafskathedraal een nieuw bezoekerscentrum geopend, waar met een combinatie van kunstschatten en nieuwe presentatietechnieken het verhaal achter het Lam Gods wordt toegelicht.
Ben je daarna een beetje lam geslagen door al die schilderschoonheid? Op tien minuten wandelen van het Museum voor Schone Kunsten kun je terecht in ons Hotel Astoria, waar je jezelf de grote Jan kunt voelen.

Dieren Op Maat: beestig design

Bij het woord “design” denken we in de eerste plaats aan meubilair, gebruiksvoorwerpen, accessoires… Maar ook de andere levende wezens op onze aarde heeft de mens vaak mee vorm gegeven: denk maar aan de vele vormen en maten van honden die we op enkele duizenden jaren tijd uit één wolvenras gekweekt hebben. Van 17 mei tot 29 september focust het Design Museum van Gent op design tussen mens en dier.
50614_Dierenopmaat1.jpg

En het beperkt zich niet alleen tot onze aaibare huisdieren. Denk maar aan veehouders die werken met een kleine oppervlakte of laboratoriumvlees. Zaken die ons vaak voor ethische vraagtekens stellen. De tentoonstelling onderzoekt hoe mens en dier op een duurzame manier kunnen samenleven, en de rol die technologie daarin speelt. In de zoektocht naar die juiste balans creëren designers producten voor dieren en onderzoeken ze mogelijke alternatieven voor dierlijke grondstoffen. Tegelijkertijd onderzoeken ze scenario’s die naar de toekomst kijken.

50615_Dierenopmaat2.jpg

Tijdens de lopende tentoonstelling worden ook eenmalige speciale evenementen ingelast. Op 21 juli geeft Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA, zijn visie op de tentoongestelde objecten. Op 27 juli is er een workshop “bacterieel leder”, waar je kunt kennismaken met dit veganistisch alternatief voor leer.

50616_Dierenopmaat3.jpg

Op 21 september is er een theaterworkshop “Kruip in de huid van een dier” en op 22 september is er een rondleiding door Marjan Doom, dierenarts en voormalig lid van de ethische commissie dierproeven. Meer info over de tentoonstelling en de evenementen vind je hier.
Ben je daarna op zoek naar wat “creature comforts”, dan kun je terecht in hotel Astoria. Moeten we erbij vermelden dat, met de uitzondering van onze anti-allergische Klassieke- en Comfortkamers, huisdieren bij ons welkom zijn?

TripAdvisor reward: Certificaat van uitmuntendheid 2019

Met trots kunnen we melden dat wij ook dit jaar weer opnieuw op TripAdvisor in de top 10 staan van alle Gentse hotels!

Tripadvisor certificate of excellence 2019

Deze ochtend ontvingen wij ons "certificaat van uitmuntendheid 2019".
Hartelijk dank aan alle TripAdvisor gebruikers om een beoordeling na te laten!

Hotspot Gent: Op wandel met de Belmodo App

Ontdek nu een nieuwe manier om Gent te verkennen! Dankzij de Belmodo Hotspots App heb je de leukste Belgische adresjes altijd bij de hand.

42053_Foto1.jpg
Met trots presenteren Belmodo en VisitFlanders de langverwachte Belmodo Hotspots App. Door middel van deze app hoef je niet langer zelf verschillende websites af te schuimen op zoek naar geschikte lunchplekjes of niet te missen bezienswaardigheden. Alle deze adresjes in onze Vlaamse steden worden verzameld in 1 app. Met de app kun je handig op zoek gaan naar hotspots die je interesseren via de verschillende rubrieken fashion, beauty, coffee, deco, drinks, food en sleep. Bovendien kun je dankzij de like-knop jouw favoriete hotspots opslaan en zo een eigen favorietenlijstje opstellen.

42054_Foto2.jpg

De Belmodo App laat je naast de klassieke bezienswaardigheden ook nieuwe plaatsen ontdekken. Laat je rondleiden door Gent en kuier gezellig doorheen deze bruisende stad langs de verschillende aangeraden adresjes of vervoeg simpelweg de Gentenaars op een zomerse dag met een drankje aan de Graslei of Korenmarkt. Sluit hierna deze prachtige dag af in Astoria Hotel om de volgende dag weer een geweldige ervaring in Gent te ervaren.
Met een App in de hand val je nooit door de mand. Laten we even een kleine selectie doorlopen van wat volgens Belmodo de tofste adresjes van Gent zijn.
Eerst en vooral hebben we natuurlijk schoenen nodig voor onze wandeling. In Dope (Onderbergen 74) vind je een ruim aanbod aan sneakers, van klassiek spierwit tot excentriek met ponyhaar. In Rio (Lange Kruisstraat 23) vind je dan weer de exclusieve merken schoenen en handtassen, zoals Givenchy of Stella McCartney. Schoenen, handtassen en andere accessoires van de meest prestigieuze modehuizen zijn er ook in overvloed bij Sevens (Henegouwenstraat 34-38).

42055_foto3.jpg

Je outfit vervolledigen kun je in modehuis A Suivre (Brabantdam 27), een mooie winkel met vrouwenkledij van internationale merken als Phillip Lim en J-Brand. Oorcussen (Vrijdagmarkt 17) presenteert dan weer grote namen als Ann Demeulemeester en Rick Owens in een prachtig zeventiende-eeuws pand. In respectievelijk Vlaanderenstraat nummer 11 en nummer 51 vind je Sprezzatura Men en Sprezzatura Women, luchtige tot chique kledij voor hem en haar. Mannen en vrouwen komen ook aan hun modieuze trekken in Rewind (Sint-Pietersnieuwstraat 13). In conceptstore L’AmuZette (Krommewal 2) shop je naast kleding en accessoires, vintage- en designitems ook allerhande boeken en spullen voor kids. Je kan hier zelfs je honger stillen met lekkere tapas, een lunch of kop koffie met taart. Kinderkledij, vrolijke decoratie en origineel speelgoed vind je ook bij Teddy (Afrikalaan 289E).
Leg jezelf nog eens extra in de watten dankzij Fin du Jour (Vlaanderenstraat 80), een schatkamer vol schoonheidsproducten van de meest toonaangevende merken. Of geef je liever je huis een make over met de designstukken en deco-artikelen van Bliss (Brabantdam 56)?

th_42056_Foto4.jpg

Honger gekregen van al het shoppen ? Bij Moor&Moor (Jakobijnenstraat 7) kan je in een combinatie van kruidenierswinkel en brunchzaak lokale gezonde kost verkrijgen. Le Botaniste (Hoornstraat 13) serveert dan weer voedsel met een hart voor de natuur met hun biologische en plantaardige keuken. Voor heerlijke verse soep of smakelijke slaatjes kun je terecht bij Soep+ (Lammerstraat 33).

42057_Foto5.jpg

Om af te ronden nog een warme kop koffie of een frisse dronk? Koffiebar Bar Bidon (Bisdomkaai 25) biedt je een schuimende cappuccino of een lekkere lunch, en dubbelt ook als een fietsenzaak. Jigger’s The Noble Drugstore (Oudburg 16) is de enige Belgische uitverkozene op de lijst met de honderd beste cocktailbars ter wereld, en heeft sinds kort ook zijn eigen café, De Ganzerik (Druifstraat 29). En in het Groenevalleipark (Nieuwe Wandeling 62) vind je WATT, een slaap-, eet-, drink- en shopconcept waar op elke verdieping wel iets anders te beleven valt.
Dit is enkel een kleine selectie van toffe adressen in Gent volgens Belmodo. Ga zeker eens zelf met deze App op expeditie en ontdek wat onze mooie stad de shopper allemaal te bieden heeft. En uiteraard kun je daarna tot rust komen in ons vertrouwde Hotel Astoria, om uiteindelijk te droppen na al dat shoppen!

Heerlijke ontbijtkoekjes, nu ook glutenvrij

Sinds jaar en dag biedt Hotel Astoria al een glutenvrij alternatief aan voor de broodjes bij ons ontbijt. Maar, zoals het spreekwoord zegt, een mens leeft niet van brood alleen. Vanaf nu kun je bij ons rijkelijk voorziene ontbijtbuffet ook genieten van een selectie lekkere glutenvrije ontbijtkoekjes.
De opzet is simpel: we streven ernaar om mensen met allergieën een evenwaardige keuze aan te bieden bij het ontbijt, een ontbijt dat bekend staat als een van de sterke punten van Hotel Astoria.

42879_Glutenfreepastries.jpg

Let wel: aangezien wij onze producten vers willen aanbieden, vragen we jullie om deze glutenvrije koekjes op voorhand aan te vragen bij je reservatie. Wanneer je hier een kamer reserveert, kan je deze vraag in het veld “opmerkingen” ingeven. Zo kunnen wij onmiddellijk het nodige doen. Alvast smakelijk en geniet ervan!

Koopzondagen te Gent

In Nederland is het al jarenlang traditie, maar nu raakt het ook stilaan bij ons ingeburgerd: de koopzondagen. Deze winter krijgt Gent alvast de eerste vier edities. Daarna, vanaf maart, komen er vaste openingstijden op de eerste zondag van elke maand.

42920_Koopzondagen1.jpg


Op 4, 11, 18 december én 8 januari kan je in het centrum van Gent terecht voor de koopzondagen. Uiteraard kunt u van de eerste drie edities profiteren om uw eindejaarsinkopen te doen. Wordt het allemaal een beetje “last minute” met de Kerst? Dan kunt u nog avondshoppen tot 21 uur op vrijdag 23 december 2016. De vierde koopzondag op 8 januari staat natuurlijk volledig in het teken van de solden, die lopen van 3 januari tot en met 31 januari 2017.

Kort daarna zullen de koopzondagen een vaste gewoonte worden in Gent. Op 5 maart 2017 lanceert Gent de maandelijkse zondagsopening. Vanaf dan kun je iedere eerste zondag van de maand terecht in het stadscentrum voor je aankopen. Alle handelaars die deelnemen aan de koopzondagen en/of avondshopping zijn te herkennen aan hun raambanners.

Ook Shop & Hop - de service voor handenvrij winkelen - past perfect in het concept van aangenaam, ontspannen en comfortabel winkelen op zondag in de stad Gent.
En uiteraard kun je daarna tot rust komen in ons vertrouwde Hotel Astoria, om uiteindelijk te droppen na al dat shoppen! En heb je te veel gekocht, dan kun je altijd een tweede kamer bijboeken.

City Card Gent All-in: Beleef Gent ten volle!

Wil je de Artevelde-stad eens goed leren kennen? Zijn er verschillende musea in Gent die je voorkeur wegdragen, diverse monumenten die je met een bezoekje wilt vereren of zegt een tochtje op onze binnenwateren je wel iets? In dat geval is de All-in City Card voor jou de ideale oplossing!

44356_CityCard1.jpg

De CityCard Gent is de voordelige all-in toegangskaart die je toegang geeft tot alle belangrijke monumenten, musea én topattracties van Gent. Je kunt ze ook gebruiken om een boottochtje met gids te maken én je kunt ermee verplaatsen via alle stadsbussen en –trams van De Lijn! Met tramlijn 1, de Museumlijn bij uitstek, doorkruis je de Gentse binnenstad en bereik je gemakkelijk de verschillende musea en bezienswaardigheden. In plaats van het openbaar vervoer te nemen kan je met de kaart een fiets huren voor één dag of meevaren met de “hop on hop off” watertram voor één dag (dit laatste enkel van 1 april tot 1 november, op zaterdag en zondag van 11.00>18.30).
Met de CityCard bekijk je de restauratie van het Lam Gods van dichtbij, zowel de triptiek zelf in de kathedraal als de panelen die worden gerestaureerd in het MSK, én de tentoonstelling in het Caermersklooster. Het STAM, MSK, S.M.A.K., MIAT en Caermersklooster zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Hun begeleiders kunnen deze musea gratis bezoeken.

44357_CityCard2.jpg

De CityCard komt met een handig gebruikersgidsje, dat je vertelt waar je moet zijn en hoe je er geraakt. Alle informatie handig bij elkaar.
Om gebruik te maken van dit all-in pakket betaal je slechts 36of 42 euro! Daarmee kun je respectievelijk 48 of 72 uur lang de stad induiken. In het laagseizoen (november – maart) bespaar je daarmee bijna € 15,00 , in het hoogseizoen (april-oktober) zelfs meer dan € 20,00. Voor kinderen onder de 12 zijn de meeste Gentse musea gratis, dus zij hebben geen City Card nodig.

44358_CityCard3.jpg

Bij elke toegang wordt de kaart ingelezen. Behalve op tram of bus. Daarom moet je de begindatum van gebruik invullen op de achterzijde en de pas aan de chauffeur tonen.
Meer informatie over de City Card en de deelnemende musea en monumenten vind je hier. De museum-tramlijn 1 brengt je ook tot vlakbij Hotel Astoria, de ideale locatie om te bekomen van al die stedenpracht. Je kunt de City Card (48 uur of 72 uur) trouwens ook bij ons aan de receptie kopen.

Circulatieplan vs. bereikbaarheid Hotel Astoria = goede combinatie

Sinds 3 april 2017 is het nieuwe circulatieplan in Gent in voege, waarbij de binnenstad werd ingedeeld in zes sectoren en een centraal autovrij gebied. Mogelijk is je GPS niet up-to-date, dus let op de (aangepaste) bewegwijzering of gebruik Google Maps. Het plan heeft al flink wat inkt laten vloeien: volgens de één is het een zegen, volgens de andere een vloek.
45027_Circulatie1.jpg

En hoe zit het met onze eigen ligging van Hotel Astoria? Zeer goed eigenlijk. Ons hotel bevindt zich net buiten de feitelijke binnenstad en de vernieuwingen van het circulatieplan hebben op ons geen énkele invloed. We liggen nog steeds op een boogscheut van verscheidene invalswegen naar Gent, en op vijf minuten wandelafstand van het Gent-Sint Pietersstation. Dit maakt dat we nu een stuk bereikbaarder zijn dan de hotels in het centrum.

45028_Circulatie2.jpg

Bovendien kun je vlakbij het hotel een tram nemen die je op een tiental minuten naar het middeleeuwse centrum van de stad brengt. Als het weer meezit, kun je er zelfs een mooie wandeling van 25 minuten van maken, doorheen het prachtige Citadelpark, langs de oever van de Leie om te eindigen bij de Veldstraat of de Kouter.
Of voor de sportievelingen onder jullie, in het hotel kan je ook fietsen huren aan €10 per dag. Intussen kun je je wagen kwijt op onze privé-parking voor een minieme prijs.
Aarzel dus niet en circuleer naar onze website, waar je een van onze 27 mooi ingerichte kamers kunt boeken om zo van een stressvrij bezoek aan Gent te genieten. Als dat geen ijzersterk plan is!

Gent On Wheels: de stad vanuit een rolstoel

De mobiliteit in Gent heeft de voorbije maanden al heel wat inkt laten vloeien. Daarbij wordt vaak voorbijgegaan aan de inzet van de stad om zichzelf meer toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers.
46343_GentOnWheels1.jpg

Het project Gent On Wheels wil die toegankelijkheid nu eindelijk in kaart brengen, letterlijk. Het stadsbestuur werkt daarvoor samen met de VZW On Wheels, die apps ontwikkelt voor rolstoelgebruikers. Via die app kunnen de gebruikers zien welke winkels, horecazaken, parkeerplaatsen, sanitair en bezienswaardigheden voor hen toegankelijk zijn.
Via een samenwerking met JCI, een organisatie voor jonge ondernemers, worden op de app sinds vorig jaar ook twee zogenaamde “rolroutes” aangeboden: themaroutes die volledig op toegankelijkheid getest werden door rolstoelgebruikers zelf.

46344_Gentonwheels2.jpg

Nu gaan het stadsbestuur, On Wheels en JCI over tot de volgende fase: een toeristische plattegrond voor bezoekers in rolstoel met toegankelijkheidsinfo over de openbare ruimte, vervoer en bezienswaardigheden. Bestaande wandelkaarten van Gent werden bestudeerd en routes werden getest op toegankelijkheid. Hierbij zocht men telkens naar de beste mogelijkheden en alternatieven voor anders-mobiele personen.

Vanaf 1 mei is deze nieuwe kaart gratis verkrijgbaar in het toeristische infokantoor Visit Gent in de Oude Vismijn, maar je kunt ze ook gewoon ontvangen aan de receptie van ons Hotel Astoria. Wanneer je als rolstoelgebruiker bij ons een kamer reserveert, vermeld dat gewoon even kort in je reservatie, en wij houden daar bij de kamerkeuze zeker rekening mee.

De Wandelbus: Het gratis alternatief in de Gentse autovrije zone

Sinds vorig jaar is een flink stuk van het oude Gentse stadscentrum niet of moeilijk toegankelijk geworden voor de auto. Toch ben je daarom niet gedwongen om altijd de benenwagen te nemen in de Gentse binnenstad.
47776_wandelbus1.jpg

Sinds kort voorziet de stad namelijk een gratis wandelbusje. Deze leuke, kleine elektrische busjes, die net weggelopen lijken uit een Fisher-Price speelgoedsetje, volgen een vast, lus-vormig traject door de autovrije zone. Ben je moeilijk te been of wil je even de voeten laten rusten? Steek dan even je vinger op als het busje passeert, en je kunt gratis meerijden. De wandelbus heeft geen vaste haltes, dus vraag het aan de chauffeur wanneer je weer wilt afstappen.
In totaal bedienen drie wandelbusjes de binnenstad, met een capaciteit van 8 personen per busje. Heb je wat hulp nodig bij het op- en afstappen? Vraag het dan zeker aan de chauffeur. Let wel op: het busje is niet toegankelijk met een rolstoel. Verwacht ook geen Top Gear-snelheden: de wandelbus rijdt stapvoets, zodat je rustig de tijd krijgt om Gent te verkennen. De bediening kan ook onderbroken worden bij extreme weersomstandigheden.

47777_wandelbus2.jpg

De wandelbus rijdt van maandag tot en met zaterdag van 11 uur tot 23 uur. Maandag tot donderdag heb je een busje om het kwartier tussen 11 en 19 uur, en om de 45 minuten ’s avonds. Op vrijdag en zaterdag is er de hele dag bediening om de 15 minuten. Op zondag rijdt de wandelbus niet, behalve tijdens de maandelijkse koopzondagen en tijdens grote evenementen (in dat geval ook van 11 tot 23 uur).
Wil je nog wat meer informatie over de wandelbus? Bekijk dan even dit filmpje. De route van de wandelbus is slechts een korte tramrit verwijderd van ons vertrouwde Hotel Astoria, waar je na je bezoek aan het centrum weer tot rust kan komen.

Gentse Groenpolen: Lokale Natuurgebieden

“Daar is de lente, daar is de zon!” De Gentse natuurgebieden laten zich in dit seizoen van hun mooiste kant zien en lokken momenteel de bezoeker met hun pracht en rust.
48433_Boter1.jpg

De eerste nieuwkomer in het Gentse natuurbeheer is de Gentbrugse Meersen, een natuur- en parkgebied van maar liefst 270 hectare groot, waarvan de aanleg startte in 2013. Het bevindt zich in Gentbrugge, een deelgemeente ten zuidoosten van Gent, in een bocht van de Schelde. Het gebied bestaat grotendeels uit weiden en akkers, die doorheen het jaar vaak onder water staan en daardoor heel interessant zijn voor watervogels en steltlopers. Hier en daar vind je nog de laatste restanten van oude landhuizen en kasteeltjes. Het gebied wordt gedeeltelijk begraasd door koeien, en jawel, je kunt er tussen onze rundervrienden wandelen. Ook heel opmerkelijk is het Geboortebos: de ouders van pasgeboren Gentenaartjes kunnen er een boompje komen planten voor hun kind. Hier vind je wat algemene informatie over de Gentbrugse Meersen.

48434_Boter2.jpg

Een bezoekje aan de Bourgoyen, een prachtig paradijs voor watervogels, loont zeker ook de moeite. De Bourgoyen-Ossemeersen is een klassieker in het Gentse natuurlandschap. Talrijke soorten ganzen, eenden, kieviten, wulpen… vinden hun thuis op deze overstroomde graslanden, een gebied van in totaal 220 hectare. Het is een van de meest vogelrijke gebieden in Vlaanderen. Bij de bomen zijn het vooral de stevige, knoestige knotwilgen die het landschap zijn uiterlijk geven. Iets hoger dan de rest van het gebied ligt een oude spoorwegdijk, waar je vooral planten van droge bodem vindt. De Bourgoyen beschikt ook over een mooi bezoekerscentrum, met vaste en tijdelijke tentoonstellingen over de natuur. Meer info over de Bourgoyen vind je hier.

In het westen van Gent vind je de Vinderhoutse Bossen, verspreid over Drongen, Mariakerke en Lovendegem. Momenteel bestaat het gebied nog uit aparte delen waaronder de Campagne, domein Claeys-Bouüaart en Landgoed Leeuwenhof. Deze worden binnenkort met nieuwe fiets- en wandelpaden met elkaar verbonden om uiteindelijk een domein van 640 hectare te vormen! In het prachtige Landgoed De Campagne kun je nu al terecht in een kasteelpark in Engelse stijl (met eekhoorntjes) en een kinderboerderij.

48435_Boter3.jpg

Landgoed Leeuwenhof heeft een romantisch park met een boomgaard, ideaal voor een picknick. Kasteeldomein Claeys-Bouüaart beschikt over twee speeltuinen, een mooi bos en een barbecue-zone. In het kasteel zelf is een centrum voor jonge kunstenaars gevestigd, inclusief een theaterzaaltje. Meer info over de Vinderhoutse Bossen vind je hier.

Maar al die bovengenoemde gebieden zullen uiteindelijk in grootte overtroffen worden door het Parkbos, een domein in het zuiden van Gent (Zwijnaarde, Sint-Denijs-Westrem, De Pinte en Sint-Martens-Latem) dat bij zijn voltooiing in 2020 bijna 1200 hectare zal beslaan.

48436_Boter4.jpg

Een nieuw fiets- en wandelpad op de Oude Spoorweg werd al opengesteld. Je kunt er ook al een bezoekje brengen aan het romantische Maaltebruggepark, dat ontstond rond het gelijknamige kasteel, en aan het Portaal Grand Noble, een nieuw bos- en parkgebied dat leidt naar de Vallei van de Rosdambeek. Meer info over het project vind je hier.
Ons Hotel Astoria ligt qua afstand pal tussen deze natuurgebieden en is dus een uitstekende uitvalsbasis. En comfort aanbieden is dan weer ònze natuur.

Van alle markten thuis in Gent

Ben je op zoek naar een mooi boeketje, een lekker stukje verse vis of een antieke kandelaar voor op tafel? Je vindt alles wat je zoekt op de Gentse markten. Zondag is traditioneel marktdag in onze mooie Scheldestad, een traditie die de inwoners graag in ere houden. Verspreid over de binnenstad en de randgemeenten kun je terecht op meer dan 15 verschillende markten, zowel voor eetwaren als voor andere zaken.
48693_p1100313blog.jpg

Stad Gent heeft zes van de bekendste markten gegroepeerd in een wandelroute doorheen het stadscentrum, waarmee je op zondagochtend een mooi overzicht krijgt van het marktgebeuren in onze stad. De route start op de Kouter, tussen de kleurenpracht van de bloemenmarkt. Eenmaal voorbij het oude Justitiepaleis loop je verder naar de Ajuinlei, waar je kunt snuffelen tussen de tweedehands boeken langs het water van de Leie. Verder noordwaarts passeer je via de voedingsmarkt in de schaduw van de Sint-Michielskerk en de kunsten- en ambachtenmarkt op de Groentenmarkt (enkel tussen 1 april en 30 september, niet tijdens de Gentse Feesten).

48694_WandelrouteMarkten.jpg

Daarna arriveer je aan de achterkant van de Sint-Jacobskerk, waar wekelijks de befaamde prondelmarkt doorgaat. De buurt zelf is ook gekend voor zijn brocante- en antiekwinkeltjes. Van daaruit wandel je verder oostwaarts door de Sint-Jacobsnieuwstraat om te eindigen op de Oude Beestenmarkt, waar zowel kleine huisdieren en vogels als tweedehands fietsen verkocht worden. Nog even doorstappen langs de Reep en over het François Laurentpleintje en uiteindelijk eindig je terug op de Kouter.

48692_brocante-st_jacobs-gent_10.jpg

Natuurlijk zijn er naast deze zes markten nog talrijke andere markten in en rond het Gentse, sommige op zondag, andere op diverse weekdagen. Voor nieuwe koopwaar kun je terecht in de Schooldreef (Gentbrugge) op maandag, de Vrijdagmarkt van vrijdag tot en met zondag, het Edmond van Beverenplein en het Ledebergplein (Ledeberg) op zondagochtend. Op de boerenmarkten kun je verse producten rechtstreeks bij de landbouwer of veefokker kopen: woensdag bij Bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge, donderdag in de Vogelenzang, vrijdag langs de Antwerpsesteenweg in Oostakker, zaterdag in de Spijkstraat en Halvemaanstraat in Sint-Amandsberg en zondag op het Charles de l’Epéeplein.

Meer info over de Gentse markten vind je hier  en het plan van de wandelroute kun je hier downloaden. Beladen met al je aankopen maak je op de Kouter maar een korte tramrit naar ons vertrouwde Hotel Astoria, waar je weer tot rust kan komen.

Hotel Astoria als uitvalbasis

Dankzij de centrale ligging van Hotel Astoria is het hotel een ideale uitvalbasis om Vlaanderen te ontdekken. Het station Gent-Sint-Pieters bevindt zich op 7 minuten wandelen en van daaruit vertrekken dagelijks 100den treinen, trams en bussen naar verschillende bestemmingen. Wie liever niet wandelt naar het station, kan vlak aan het hotel tram 4 nemen richting het station.

Blijf je graag in Gent, dan reis je het best met de tram of bus. Met een dagpas kan u één dag onbeperkt reizen met de bussen en trams van De Lijn in heel Vlaanderen. Daarnaast bestaat er ook een driedagenpas, vijfdagenpas en zevendagenpas. De dagpassen en 10-rittenkaarten zijn verkrijgbaar in het hotel.

39195_Gentalsuitvalsbasis.jpg

Met 6 treinen per uur ben je op ongeveer 30 minuten tijd in de middeleeuwse stad Brugge. Een heen- en weerticket kost €13 en is één dag geldig. Vanaf het station Brugge is het ongeveer 20 minuten wandelen langs het Koning Albert I park en het nieuwe concertgebouw naar het historisch hart van de stad. Ook hier is de dagpas van de Lijn geldig en kan je gemakkelijk het centrum bereiken met bus 1.

Iets verder ligt de stad Antwerpen. Drie maal per uur vertrekt een trein vanuit Gent-Sint-Pieters die je op een uur tijd naar Antwerpen-Centraal brengt. Een retourticket kost iets minder dan €19 en de trein stopt aan het begin van de grootste winkelstraten, de Keyserlei en de Meir, de diamantenwijk en de Zoo. Op 10 minuten stappen, ligt de Groenplaats met zijn tientallen bushaltes die je, met behulp van de dagpas uit Gent, naar elke uithoek van de stad brengen.

Tot slot kan de hoofdstad van België, tevens ook de hoofdstad van Europa, niet op het lijstje ontbreken. Bijna elke 10 minuten vertrekt een trein vanuit Gent naar Brussel, maar er moet met een aantal zaken rekening gehouden worden: reis niet in de spitsuren voor 9 uur ’s morgens en tussen 16 uur en 18 uur ’s avonds, kies voor de trein die het minste stopt, die doet er slechts 36 minuten over. Het station Brussel Centraal ligt het dichtst bij de belangrijkste bezienswaardigheden en zorgt ervoor dat je niet hoeft gebruik te maken van het openbaar vervoer. In tegenstelling tot Vlaanderen is hier namelijk de MIVB verantwoordelijk voor de bussen, trams en metro’s in plaats van De Lijn, waardoor een dagpas uit Gent hier niet geldig is.

Vlieg voordeliger naar België: de Hi Belgium Pass

Voor onze bezoekers die van wat verder komen, brengt Brussels Airlines nu een mooie oplossing: met de nieuwe Hi Belgium Pass kun je vanuit meerdere landen voordelig naar België vliegen. Dit in combinatie met activiteiten in twee Belgische steden naar keuze. Gent hoort daar natuurlijk bij, met aandacht voor één van de grootste Belgische cultuurschatten, het Lam Gods.
46199_HiBelgium1.jpg

Met de Hi Belgium Pass kunnen buitenlands toeristen voor 149 euro met het vliegtuig naar België reizen en van meerdere voordelen genieten. Vliegen op ‘Brussels Airport’ kan vanuit 18 landen en 49 steden in Europa (Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Kroatië, Litouwen, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland). Met de pass kom je aan op donderdag, vrijdag of zaterdag en vertrek je weer op zondag, maandag of dinsdag. Voor de eenheidsprijs van 149 euro reis je heen en terug (inclusief bagage en taks), ontvang je een treinticket voor heel België voor de duur van je verblijf en ontvang je activity vouchers voor 2 steden (tijdens het boeken selecteer je zelf twee Belgische steden).

46198_HiBelgium2.jpg
De activity voucher voor Gent is een “Lam Gods Combi Ticket”, waarmee je de drie locaties van de restauratiewerken aan het Lam Gods kunt bezoeken: de Sint-Baafskathedraal, het Caermersklooster en het Museum voor Schone Kunsten. Bij het ticket ontvang je een wandelkaart waarmee je het Gent van de gebroeders Van Eyck ontdekt.
De Hi Belgium Pass kun je hier bestellen. En voel je jezelf daarna ook een beetje lam van al die pracht, dan kun je even tot rust komen in ons mooie Hotel Astoria.Gentse restaurants strijden tegen voedselverspilling

De stad Gent lanceerde deze week samen met Test-Aankoop “Restorestjes”, een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. Vanaf nu kan je in de deelnemende restaurants vragen om het resterende eten in een restjesdoos te verpakken. Die restjesdoos is gemaakt van recycleerbare karton. Een veertigtal restaurants stapten mee in het proefproject waaronder een aantal heel dicht bij Astoria Hotel. Al het lekkers dat je niet op kreeg in het restaurant kan je vanaf nu later op de avond nog gezellig oppeuzelen op je hotelkamer.

Meer info vind je op : Restorestje

Gent, helemaal anders beleefd

Niet zo’n zin om onze stad te ontdekken met een traditionele wandelgids? Mag het iets origineler, ludieker, actiever, kind vriendelijker? Dan geven wij graag een aantal suggesties.
Wat dacht u van een kinderpoëzieroute? Aan de hand van een doeboekje kom je langs 10 poëtische plekjes in de Gentse binnenstad. Voor elke halte staat er een toepasselijk gedicht en een speelse opdracht in. Deze wandelroute is samengesteld door dichter Riet Wille en de Dienst Cultuurparticipatie van de Stad Gent en het Poëziecentrum geven ze uit. Na deze spannende ontdekkingstocht kunnen de kinderen in de tuin of bar van hotel Astoria terecht voor een welverdiende chocomelk! Meer info vindt u op Kinderpoëzieroute Gent.

Met de fiets op zoek naar het gestolen paneel van het Lam Gods? U heeft goede fietsbenen, dan is een fietstocht van zo’n 50 km in het spoor van de speurders die sinds 1934 op zoek gingen naar het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters, vast iets voor u! Na al deze fysieke inspanning, kan u genieten van een comfortabele nachtrust in hotel Astoria waar u uw eigen fiets veilig kan stallen of waar u een fiets kan huren. Meer info vindt u op
Fietsroute Rechtvaardige Rechters.

U wil samen met vrienden of familie een rol spelen in een politieserie? En wilt u dan de boef zijn of liever de agent? Dan is het GPS spel The Target u op het lijf geschreven: achtervolging, actie, strategisch denken, teamwork, alle ingrediënten zijn aanwezig om een paar intense uren vol spanning door te brengen in onze stad. En achteraf kan u volledig tot rust komen in hotel Astoria. Meer info vindt u op The Target Gent.

 

Op zoek naar een origineel cadeau?

Op zoek naar een leuk cadeau of een verwenarrangementje zonder reden?
Slapen en Wellness vanaf €103 per persoon (prijzen enkel geldig mits kamerbezetting van 2 personen)

Boek hier!

In de voetsporen van één van onze gasten

Eind februari bezocht één van onze gasten onze mooie stad, de camera in aanslag. Dit leverde een paar heel fraaie plaatjes op die we graag met jullie delen.
Zin in een stevige ochtendwandeling voor het ontbijt? Of u wil snel nog even uw loopschoenen aantrekken? Of gewoon van het zonnetje genieten op een bankje? Dat kan allemaal in het mooie Citadelpark, op een steenworp van ons hotel.

34352_Indevoetsporenvanonzegasten1.jpg 34353_Indevoetsporenvanonzegasten2.jpg

Het Lam Gods is er even niet vanwege een grote restauratie, maar de Sint Baafs kathedraal blijft een mooie, rustige plek met tal van schatten. Kuier zeker es binnen!

34354_Indevoetsporenvanonzegasten3.jpg

Honger gekregen van al dat stappen, kijken en bewonderen? Zet dan je tanden in een heerlijke warme wafel!

34355_Indevoetsporenvanonzegasten4.jpg

Ook zin gekregen om op ontdekking te komen? Dan verwelkomen wij jullie graag bij ons en dan kan ook u genieten van ons heerlijk ontbijt met veel huisgemaakt lekkers! @ Hotel Astoria

34356_Indevoetsporenvanonzegasten5.jpg
  34357_Indevoetsporenvanonzegasten6.jpg

Bekende Gentse acteurs nemen toeristen beet

De toeristische dienst van de stad Gent heeft woensdag een nieuwe campagne gelanceerd om Gent te promoten als uitgelezen plek voor een citytrip.
In acht korte eigenwijze filmpjes halen bekende acteurs waaronder Wim Opbrouck en Pascale Platel grappen uit met nietsvermoedende groepen toeristen die Gent bezoeken. Hieronder enkele voorbeelden !

Reserveren