Floraliën Gent 2016: Bloemen en planten in dialoog met unieke stadslocaties

39167_floraliën1.jpeg

Vanaf 22 april tot 1 mei worden we weer verrast door een nieuwe, bruisende editie van het vijfjaarlijkse floraliënfestival in Gent. Laat je betoveren door een magische wereld van bloemen & planten, boeiende inspiratietuinen en adembenemende kunstinstallaties.

Naast een groot aanbod aan workshops, pop-ups, green- en conceptrooms, toont de Vlaamse sierteeltsector de laatste ontwikkelingen op gebied van onderzoek & innovatie.
39168_floraliën2.jpeg

Dit jaar ligt het accent van het festival op vier verschillende facetten van floraliën.

Ten eerste de bloemen en planten zelf. Zij blijven de hoofdrol spelen en worden opgesteld in een nieuw en verrassend parcours voor het publiek.

Ten tweede worden florale creaties opgesteld door de grootste bloemenkunstenaars uit de vier windstreken. Topfloristen gaan met hun werken een boeiende confrontatie aan met de historische locaties en kunst in Gent.

Ten derde komen in deze editie inspiratietuinen aan bod. Tuinieren is een opkomend tijdverdrijf en deze inspiratietuinen kunnen voor de nodige inspiratie zorgen om zelf de handen uit de mouwen te steken en groene vingers te kweken.

Ten vierde plaatst de Floraliën voor haar 35ste editie ook kunst op het programma. Binnen- en buitenlandse kunstenaars brengen florale installaties van topniveau op spectaculaire locaties.

Deze 35ste editie van het floraliënfestival keert terug naar zijn roots. Op 4 schitterende, historische sites in het kunstenkwartier (de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark) brengen nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars hun mooiste creaties en zetten het Kunstenkwartier in bloei.

Voor een uitstapje voor deze ongetwijfeld interessante uitstap is hotel Astoria de perfecte keuze. Het hotel is eveneens in het kunstenkwartier gelegen en op wandelafstand van de verschillende sites vormt het hotel onverbloemd  de onbetwiste keuze. Hier al een voorsmaakje van onze tuin.

Bereid je voor op een dynamisch en interactief festival in de stad voor klein en groot. Kom, kijk, beleef en doe mee aan de verschillende activiteiten en mis dit floraal paradijs van geuren en kleuren niet!
Voor meer praktische informatie over het Gentse floraliënfestival, klik hier.

Valentijn 2016

VALENTIJNSACTIE: Bij overnachting op zondagavond wordt er een korting van 15% gegeven in Hotel Astoria te Gent. Gelieve "Valentijn" te vermelden in het veld "opmerkingen" wanneer u de reservatie maakt via volgende linkSinds oudsher is het de traditie om op Valentijn, 14 februari elkaar extra in de watten te leggen. De stad Gent en hotel Astoria vormen het ideaal decor om jouw persoonlijke liefdesstuk te vertolken.
Dit jaar valt Valentijn op een zondag maar dit is zeker geen reden om het feest van de liefde niet te vieren. De stad Gent bezit verschillende troeven die koppels gegarandeerd een mooie en gezellige avond zullen bezorgen. Zo kan je gezellig gaan eten in Patershol met zijn kleine, gezellige straatjes. Daarnaast organiseren heel wat restaurants in Gent speciale Valentijn diners en verzorgen ze hun klanten met extra veel liefde.

39217_2016valentijn1.jpg

Daarnaast is een fijne uitstap naar de bioscoop ook mogelijk, op wandelafstand van het hotel, met een groot aanbod voor de beide partners. Ten slotte kunnen de verschillende medewerkers in het hotel jou helpen om een leuke wandelroute uit te stippelen door het feeërieke historische centrum van Gent, zij kennen verschillende romantische plekjes in Gent die anders voor u verborgen zouden blijven. Dus grijp u kans en beleef een onvergetelijke Valentijn in Hotel Astoria!

39219_2016valentijn3.jpg

De Gouden Eeuw Revisited: Een curieuze collectie uit de Nederlanden

Het MSK herbergt ruim 60 Hollandse schilderijen uit de 17de eeuw, een periode die onze Noorderburen kennen als ’De Gouden Eeuw’. Maar hoe is deze rijke collectie precies ontstaan en opgebouwd? Wat is de relatie tussen noord en zuid? En is alles wel wat het lijkt? Tot het einde van februari kan je op zoek gaan naar een antwoord op deze vragen en wordt de unieke, soms curieuze collectie volop in de kijker gezet.
De MSK-collectie vormt één van de meest opmerkelijke collecties Hollandse schilderkunst buiten Nederland. Ze omvat werk van meesters als Frans Hals, Jan van Goyen, Willem Claesz. Heda, Albert Cuyp en Roelant Savery. Bovendien heeft het museum enkele uiterst zeldzame stukken in huis. Zo bezitten zij het enige bekende werk van AE van Rabel, terwijl ‘Het armenhuis te Utrecht’ van Joost Cornelis Droochsloot de enige bekende afbeelding is van die instelling.

39160_1882-F-cropped-large-1XYN.jpg

Daarnaast bevat de collectie ook een aantal werken die we met reden curieus kunnen noemen. Een aantal schilderijen werd in de loop van de tijd overschilderd of aangevuld, een fenomeen dat vandaag dankzij restauratie aan het licht komt. Andere werken blijken te zijn uitgesneden uit grotere doeken en afzonderlijk verkocht - een typische praktijk in kunsthandel van de 19de eeuw. En dan zijn er nog de eigenaardige interpretaties van bepaalde stukken, de één al geloofwaardiger dan de ander...

39163_S-74-cropped-CBHR.jpg

Het museum brengt het verhaal van deze 17de-eeuwse collectie op een vernieuwende manier, door de schilderijen voor het eerst ‘in context’ te tonen. Schotels, kannen en glaswerk worden opgesteld in de buurt van de stillevens. Bij schilderijen met dieren komen prenten, opgezette vogels en schelpen die model stonden voor de kunstenaar. De schilderijen komen opnieuw in collages aan de muur, zoals ze ooit in de huiskamers van rijke lieden hingen.

39162_Gouden-eeuw-019-cropped-15R4.jpg

Speciaal voor het MSK maakt kunstenares Isabelle de Borchgrave bovendien 5 papieren kragen, geïnspireerd door de iconische gesteven kragen op de 17de-eeuwse portretten. Onder de titel ’Le Boudoir des Mortes’ worden deze opgenomen in de historische opstelling.

Het MSK biedt daarnaast nog een uitgebreide vaste tentoonstelling waar verschillende grootmeesters worden tentoongesteld zoals Breughel, Rubens, Mondriaan, et cetera. Voor een overzicht van de lijst met de talloze kunstenaars kan u terecht op de website van het MSK. Je kan een bezoek aan het MSK uitstekend combineren met een verblijf in Hotel Astoria. Het Museum van Schone Kunsten ligt op 10 minuutjes wandelafstand van het Hotel, door het gezellige Citadelpark. Voor meer informatie of het reserveren van een kamer in Hotel Astoria kan je altijd terecht op onze website.

Design Derby: Nederland ←→ België (1815-2015)

Waar is kunst het leukste…in België of in Nederland ?

39159_DesignDerbyfoto.jpg

In samenwerking met Museum Boijmans tracht het Gentse Design museum het beste van 200 jaar vormgeving uit Nederland en België aan de bezoeker te openbaren. Meer dan 500 geselecteerde designobjecten van alle soorten maten en gewichten worden chronologisch en in vergelijkend perspectief opgesteld voor kunstliefhebbers. Bezoekers kunnen zich verliezen aan de grote verscheidenheid van designstukken, van rijk bewerkt zilver, glaswerk en keramiek tot hedendaagse meubels, mode en grafisch design.
Deze voorstelling vormt een absolute primeur voor de vergelijking van kunst tussen beide landen. Van de sierlijke Belgische Art Nouveau tot de strakke Nederlandse variant en van onze verfijnde ambachtelijkheid tot het meer conceptuele design bij onze noorderburen. De tentoonstelling laat de beste Belgische en Nederlandse kunstenaars met hun spieren rollen en biedt een leuke mix van kijken, luisteren en doen.

De expo in Gent kiest voor een vrije spelverdeling uitgetekend door Robbrecht en Daem architecten en het actuele design wordt extra in de kijker gezet in het theatrale 18e-eeuwse herenhuis Hotel de Coninck. Één van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de muurtekening van Eva Mouton, hierin heeft ze haar eigenzinnige artistieke clichés die spelen tussen Belgen en Nederlanders.

39158_12530737_1678888195719603_606670206_n.jpg

De tentoonstelling loop tot eind februari en is dus een niet te missen evenement. Een ideale uitvalsbasis voor deze intrigerende uitstap is Hotel Astoria in het kunstkwartier van Gent. Vanuit het hotel is er een uitstekende tramverbinding naar het designmuseum maar ook te voet kan je via een gezellige wandeling het Design Museum bereiken.
Voor meer praktische informatie over de Design Derby, klik hier.

TripAdvisor reward: Certificaat van uitmuntendheid 2015

Met trots kunnen we melden dat wij opnieuw dit jaar op TripAdvisor in de top 10 staan van alle Gentse hotels!

39164_CertificateofExcellence2015-AstoriaHotelGhent.jpg

Deze ochtend ontvingen wij ons "certificaat van uitmuntendheid 2015".
Hartelijk dank aan alle TripAdvisor gebruikers om een beoordeling na te laten!

Gentse restaurants strijden tegen voedselverspilling

De stad Gent lanceerde deze week samen met Test-Aankoop “Restorestjes”, een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan. Vanaf nu kan je in de deelnemende restaurants vragen om het resterende eten in een restjesdoos te verpakken. Die restjesdoos is gemaakt van recycleerbare karton. Een veertigtal restaurants stapten mee in het proefproject waaronder een aantal heel dicht bij Astoria Hotel. Al het lekkers dat je niet op kreeg in het restaurant kan je vanaf nu later op de avond nog gezellig oppeuzelen op je hotelkamer.

Meer info vind je op : Restorestje

Hotel Astoria als uitvalbasis

Dankzij de centrale ligging van Hotel Astoria is het hotel een ideale uitvalbasis om Vlaanderen te ontdekken. Het station Gent-Sint-Pieters bevindt zich op 7 minuten wandelen en van daaruit vertrekken dagelijks 100den treinen, trams en bussen naar verschillende bestemmingen. Wie liever niet wandelt naar het station, kan vlak aan het hotel tram 4 nemen richting het station.

Blijf je graag in Gent, dan reis je het best met de tram of bus. Met een dagpas kan u één dag onbeperkt reizen met de bussen en trams van De Lijn in heel Vlaanderen. Daarnaast bestaat er ook een driedagenpas, vijfdagenpas en zevendagenpas. De dagpassen en 10-rittenkaarten zijn verkrijgbaar in het hotel.

39195_Gentalsuitvalsbasis.jpg

Met 6 treinen per uur ben je op ongeveer 30 minuten tijd in de middeleeuwse stad Brugge. Een heen- en weerticket kost €13 en is één dag geldig. Vanaf het station Brugge is het ongeveer 20 minuten wandelen langs het Koning Albert I park en het nieuwe concertgebouw naar het historisch hart van de stad. Ook hier is de dagpas van de Lijn geldig en kan je gemakkelijk het centrum bereiken met bus 1.

Iets verder ligt de stad Antwerpen. Drie maal per uur vertrekt een trein vanuit Gent-Sint-Pieters die je op een uur tijd naar Antwerpen-Centraal brengt. Een retourticket kost iets minder dan €19 en de trein stopt aan het begin van de grootste winkelstraten, de Keyserlei en de Meir, de diamantenwijk en de Zoo. Op 10 minuten stappen, ligt de Groenplaats met zijn tientallen bushaltes die je, met behulp van de dagpas uit Gent, naar elke uithoek van de stad brengen.

Tot slot kan de hoofdstad van België, tevens ook de hoofdstad van Europa, niet op het lijstje ontbreken. Bijna elke 10 minuten vertrekt een trein vanuit Gent naar Brussel, maar er moet met een aantal zaken rekening gehouden worden: reis niet in de spitsuren voor 9 uur ’s morgens en tussen 16 uur en 18 uur ’s avonds, kies voor de trein die het minste stopt, die doet er slechts 36 minuten over. Het station Brussel Centraal ligt het dichtst bij de belangrijkste bezienswaardigheden en zorgt ervoor dat je niet hoeft gebruik te maken van het openbaar vervoer. In tegenstelling tot Vlaanderen is hier namelijk de MIVB verantwoordelijk voor de bussen, trams en metro’s in plaats van De Lijn, waardoor een dagpas uit Gent hier niet geldig is.

In de voetsporen van één van onze gasten

Eind februari bezocht één van onze gasten onze mooie stad, de camera in aanslag. Dit leverde een paar heel fraaie plaatjes op die we graag met jullie delen.
Zin in een stevige ochtendwandeling voor het ontbijt? Of u wil snel nog even uw loopschoenen aantrekken? Of gewoon van het zonnetje genieten op een bankje? Dat kan allemaal in het mooie Citadelpark, op een steenworp van ons hotel.

34352_Indevoetsporenvanonzegasten1.jpg 34353_Indevoetsporenvanonzegasten2.jpg

Het Lam Gods is er even niet vanwege een grote restauratie, maar de Sint Baafs kathedraal blijft een mooie, rustige plek met tal van schatten. Kuier zeker es binnen!

34354_Indevoetsporenvanonzegasten3.jpg

Honger gekregen van al dat stappen, kijken en bewonderen? Zet dan je tanden in een heerlijke warme wafel!

34355_Indevoetsporenvanonzegasten4.jpg

Ook zin gekregen om op ontdekking te komen? Dan verwelkomen wij jullie graag bij ons en dan kan ook u genieten van ons heerlijk ontbijt met veel huisgemaakt lekkers! @ Hotel Astoria

34356_Indevoetsporenvanonzegasten5.jpg
  34357_Indevoetsporenvanonzegasten6.jpg

Gent, helemaal anders beleefd

Niet zo’n zin om onze stad te ontdekken met een traditionele wandelgids? Mag het iets origineler, ludieker, actiever, kind vriendelijker? Dan geven wij graag een aantal suggesties.
Wat dacht u van een kinderpoëzieroute? Aan de hand van een doeboekje kom je langs 10 poëtische plekjes in de Gentse binnenstad. Voor elke halte staat er een toepasselijk gedicht en een speelse opdracht in. Deze wandelroute is samengesteld door dichter Riet Wille en de Dienst Cultuurparticipatie van de Stad Gent en het Poëziecentrum geven ze uit. Na deze spannende ontdekkingstocht kunnen de kinderen in de tuin of bar van hotel Astoria terecht voor een welverdiende chocomelk! Meer info vindt u op Kinderpoëzieroute Gent.

Met de fiets op zoek naar het gestolen paneel van het Lam Gods? U heeft goede fietsbenen, dan is een fietstocht van zo’n 50 km in het spoor van de speurders die sinds 1934 op zoek gingen naar het gestolen paneel van de Rechtvaardige Rechters, vast iets voor u! Na al deze fysieke inspanning, kan u genieten van een comfortabele nachtrust in hotel Astoria waar u uw eigen fiets veilig kan stallen of waar u een fiets kan huren. Meer info vindt u op
Fietsroute Rechtvaardige Rechters.

U wil samen met vrienden of familie een rol spelen in een politieserie? En wilt u dan de boef zijn of liever de agent? Dan is het GPS spel The Target u op het lijf geschreven: achtervolging, actie, strategisch denken, teamwork, alle ingrediënten zijn aanwezig om een paar intense uren vol spanning door te brengen in onze stad. En achteraf kan u volledig tot rust komen in hotel Astoria. Meer info vindt u op The Target Gent.

 

Op zoek naar een origineel cadeau?

Op zoek naar een leuk cadeau of een verwenarrangementje zonder reden?
Slapen en Wellness vanaf €103 per persoon (prijzen enkel geldig mits kamerbezetting van 2 personen)

Boek hier!

Bekende Gentse acteurs nemen toeristen beet

De toeristische dienst van de stad Gent heeft woensdag een nieuwe campagne gelanceerd om Gent te promoten als uitgelezen plek voor een citytrip.
In acht korte eigenwijze filmpjes halen bekende acteurs waaronder Wim Opbrouck en Pascale Platel grappen uit met nietsvermoedende groepen toeristen die Gent bezoeken. Hieronder enkele voorbeelden !

Reserveren